helios vs hopsi

HELIOS SUNS 84 - 75 HOPSI
30 Mar 2019 - 19:00ŠD Domžale

HELIOS SUNS : HOPSI POLZELA 84:75

(32:22, 12:15, 14:16, 26:22)

Mahkovic 36 (6 skokov), Tratnik 14 (5 skokov), Besedić in Gajić (10 skokov) 8; Burgett 17 (10 skokov), Jack 15 (6 skokov), Atanacković 12

STATISTIKA

Helios Sunsi so zabeležili prvo zmago v Ligi Nova KBM za prvaka, Hopsi pa so doživeli tretji poraz in bodo morali na preostalih petih tekmah nadoknaditi izgubljeno, če želijo imeti v četrtfinalu, ki se bo igral na dve zmagi, prednost domače dvorane. Polzeljani so v Domžale prišli kot favoriti, saj so v prejšnjem kolu vzeli skalp prvaku Petrol Olimpiji, hkrati pa so dobili vse dosedanje tri tekme proti Heliosu v tej sezoni (dve v prvem delu ter polfinale pokala Spar). A tokrat jim je domači strateg Dejan Jakara pripravil takšno taktiko, da se proti njej niso znašli. Domžalčani so bili boljši pod obročema (39:33), zbrani in agresivni v obrambi, tako da gostje niso mogli razviti hitre igre, hkrati pa so imeli v svojih vrstah zelo razpoloženega posameznika, reprezentanta Blaža Mahkovica, ki je dosegel 36 točk ob skoraj 69-odstotnem metu iz igre (11:16).

Helios Suns je tako vodil vseh 40 minut, največ za 13 točk v prvem polčasu, dve točki pa jim je dokončno zagotovil Mahkovic dobre tri minute pred koncem, ko je v nizu dosegel pet točk za vodstvo 72:63.

Mahkovic je s povprečjem 17,83 točke na tekmo drugi strelec Lige Nova KBM (prvi je Davor Konjević z 20,52), tokratnih 36 točk pa je tretji najboljši strelski dosežek v sezoni. Pred njim sta le Larry Demetrius Williams (40 točk) in Konjević z 39 točkami. Mahkovic ima hkrati med prvimi desetimi strelskimi dosežki v Ligi Nova KBM štiri zaznamke.

Helios Suns bo tudi v naslednjem kolu (6.4.) domačin, in sicer proti Rogaški, Hopsi pa bodo tekmo 6. kola proti Sixt Primorski odigrali kasneje, tako da bodo naslednjič na parket stopili šele 10. aprila v Rogaški Slatini.

Izjavi trenerjev po tekmi
Dejan Jakara, trener Helios Sunsov:
”Čestitam fantom za zmago, mislim, da so si jo danes res zaslužili. Borili so se od prve do zadnje minute. Zelo dobro smo se držali navodil, ki smo jih podali pred tekmo in če bomo tako nadaljevali, lahko v naši dvorani premagamo vsakega nasprotnika.”

Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
“Helios je danes tekmo odprl z večjo željo. Mi, kakor smo začeli, smo tudi igrali potem večino tekme. Je pa v tej dvorani težko igrati proti razigrani domači ekipi, ki pa smo jo razigrali sami. S slabim začetkom, brez želje in napakami v obrambi, pravzaprav popolno nasprotje kot v obračunu z Olimpijo. Tokrat smo si zaslužili poraz, Heliosu pa vse čestitke za zmago.”